5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Saraylı avukatlar Atatürk Heykeline çelenk koyarak, basın açıklamasında bulundular. Atatürk heykeline çelenk konulmasıyla bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklamasını yapan Saray baro Temsilcisi Soner Beydoğan, konuşmasına Avukatlar Günün tarihsel gelişimi hakkında bilgi vererek başladı. Meslek sorunlarının her geçen gün arttığını vurgulayan Beydoğan, “Olağanüstü Hal’in devam ettiği, ülkemizin Kanun Hükmünde Kararnameler ile yönetildiği bir dönemde Avukatlar Gününü kutluyoruz” ifadelerini kullandı. Soner Beydoğan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “
Yine Avukatlık Kanunu’na göre “Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.”
AVUKATLARIN SORUNLARI VATANDAŞLARIN SORUNLARIDIR
Avukatlar halkın adalete erişiminde en önemli ve etkili unsur, yargılamada vatandaşın yegane temsilcisidir. Bu nedenle avukatın sorunları aslında vatandaşın sorunlarıdır. Demokratik hukuk devletinin en temel ilkesi hukuka bağlılıktır ve şu gerçek de asla unutulmamalıdır ki; bağımsız savunmanın var olmadığı yerde adaletten söz edilemez. Bağımsız savunması olmayan adalet kuvvetsizdir. Kuvvetsiz adalet aciz, adaletsiz kuvvet zalimdir. Adaletin küçüldüğü ülkelerde büyük olan suçlulardır ve nihayet suçlunun beraat ettiği yerde yargıç hüküm giyer.
Bir düşünürün dediği gibi; hiç kimse onu ihlal etmediği sürece hukuk, teneffüs ettiğimiz hava gibi görünmez ve tutulmaz bir şekilde etrafımızı kaplar. Hukuk ancak kaybettiğimizi anladığımız zaman değerini farkını vardığımız sağlık gibi sezilmez bir şeydir.
ÖZGÜRLÜK ANAYASADA KORUNUR
Yasama, yürütme ve yargı erki Devlet’ten kastedileni ve anlaşılanı bir bütün olarak içerir. Bu erklerin her birinin diğer ikisini dengelemesi sayesindedir ki, insan doğasındaki hükümdarlığa yönelik eğilim kontrol altına alınır ve kısıtlanır ve özgürlük bütün düzeyleriyle Anayasada korunur.
İSTERSE KIYAMET KOPSUN YETER Kİ ADALET YERİNİ BULSUN
Türkiye’de mevcut 79 Baro ve yüz bini aşkın avukat meslektaşımızla birlikte dün olduğu gibi bugün de hukukun üstünlüğü, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini kurmak ve yaşatmak için mücadelemize devam ediyoruz ve hukukun üstünlüğünün bir gün mutlaka gerçekleşeceğine olan sarsılmaz inancımızla bu mücadeleye yılmadan, eğilmeden, bükülmeden, korkmadan devam edeceğiz.
İsterse kıyamet kopsun, yeter ki adalet yerini bulsun.
Adalet ve özgürlük için Avukatlık Mesleği ilelebet payidar olsun.
Avukatlar Günü kutlu olsun. |